Duit tabung.

Sabtu, Oktober 22, 2011

Kopi Tahi Musang Secawan RM300. [OMG]

"Jika ia boleh diumpamakan seperti sebuah kereta, ia setaraf dengan Rolls-Royce."


Nilai najis emas luwak, musang dari spesies Asian palm civet itu mampu mencecah sehingga AS$800 (RM2,422) sekilogram di beberapa negara seperti Amerika Syarikat, Australia, Jepun, Korea Selatan dan Singapura.

Kisahnya berbeza sebaik sahaja ia memasuki pasaran. Secawan kopi luwak yang diiktiraf antara kopi yang termahal di dunia mampu mencecah sehingga AS$100 (RM300) di beberapa lokasi terkemuka di London.

Haiwan itu memainkan dua peranan penting dalam penghasilan kopi. Pertama, ia memilih biji kopi terbaik untuk dihadamkan. Pakar-pakar turut berpendapat musang liar paling dicari-cari kerana kecerdikannya, namun ia agak sukar ditemui.

Setelah menggigit lapisan luar kulit buah kopi, biji kopi yang masih berkulit ditelan sebelum sistem pencernaan haiwan itu mula memprosesnya secara semula jadi. Enzim-enzim mula meresap dan memberi keseimbangan kimia terhadap biji kopi, lazimnya jenis Arabica kerana ia banyak ditemui di sekitar Sumatera.

Selepas dibersihkan, biji kopi kemudiannya dijemur dan dibakar. Produk akhirnya ialah kopi yang kurang pahit berbanding kopi-kopi biasa serta mempunyai rasa yang unik dan lazat.

Sumber : Kosmo 22/10/2001

Untuk info selanjutnya klik sini.
2 ulasan:

  1. 2 tahun lepas, zwan penah buat presentation pasai kopi ni.. kopi luwak.. ;)

    BalasPadam
  2. zwan:
    apa agaknya rasa kopi nie yer...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...